Myofacial Release therapie is nu in Nederland
The John F. Barnes' Myofascial Release Approach®

Myofacial Release therapie komt uit Amerika en is een door John F. Barnes zeer succesvol verder ontwikkelde behandel methode. Meer dan 100.000 therapeuten zijn inmiddels door John F. Barnes wereldwijd opgeleid. Onze opleiding hebben wij daarom in Amerika bij John F. Barnes gevolgd. Onder "find-a-therapist" staan we vanzelfsprekend ook op zijn site vermeld. U vind de link naar zijn site onderaan deze pagina.

"Myofacial Release therapie is where the healing begins"


Myofascial Release "de ontbrekende schakel"

Myofasciale release is in Nederland de nieuwe state of the art therapeutische aanpak bij algemene pijn klachten, hoofdpijn en het herstellen van het bewegings apparaat.
De John F. Barnes’ Myofascial Release Approach® kan voor een groot aantal klachten worden ingezet,
• Rugpijn
• Hoofdpijn
• Whiplash
• Onderrug Pijn
• Nek pijn
• Sport blessures
• Chronische pijn
• Wervelkolom problemen
• Migraine
• Bekkenbodem problemen
• Neurologische problemen
• Fibromyalgie
• Chronische vermoeidheid
• Verklevingen
• Carpaal tunnel syndroom
• Kaakpijn
• Litteken Pijn
• Scoliose
• Ischias
• Dystonie
Myofascial Release is een veilige, behoedzame en zeer effective therapie waarvan de resultaten een langdurige werking hebben.
De gangbare medische benadering bij pijn is het verstrekken van pijnstillers, er wordt echter in veel gevallen voorbij gegaan aan de ware oorzaak ervan.
Trauma, ontstekingen en chirurgische ingrepen veroorzaken blokkades in het myofasciale systeem. Het resultaat is een enorme spanning in deze weefsels. Deze spanningen veroorzaken klachten die helaas voor patienten vaak onbehandeld blijven.
Pijnstillers geven in dit soort gevallen wellicht een korte verlichting maar bieden in geen geval een permanente verbetering of oplossing van de problemen.
Fascia omgeeft en doordringt elk orgaan, elk kanaal, elke zenuw, maar ook bloedvaten, spieren en de botten. Fascia heeft de neiging aan blokkades te veroorzaken na een trauma, ziekte, ontstekings processen, slechte houding of zelfs een bevalling. Myofasciale beperkingen zijn niet zichtbaar te maken met de huidige standaard testen, noch hebben de meeste mensen in de gezondheidszorg geleerd hoe deze te herkennen. De fascia kan bij een blokkade een treksterkte bereiken van meer dan 350 kilo per vierkante cm. Met andere woorden, beperkingen in de fascia hebben het potentieel om enorme druk uit te oefenen op gevoelige structuren in het lichaam.
Deze structuren veroorzaken daardoor pijn of functionele problemen. Zeker niet alle problemen hebben een fasciale oorsprong, maar beperkingen van de fascia blijken in een verrassend hoog percentage van de gevallen de oorzaak te zijn van veel van deze problemen. Dit geld met name wanneer alle medische onderzoeken negatief blijken te zijn, medicatie slechts tijdelijk verlichting brengt en chirurgisch ingrijpen de situatie niet verbeterd. Mensen worden vaak van arts naar arts gestuurd. Vaak krijgen ze elke keer weer meer medicijnen voorgeschreven gekregen.De meesten maanden en soms ook jaren aan een stuk. Velen zijn zelfs naar psychologen of psychiaters gestuurd omdat de klachten als stress, hysterie of zelfs psychotisch werden afgedaan. In de meeste gevallen werden de klachten niet minder maar alleen nog maar erger.
De zachte behandeling met Myofascial Release zal de symtomen van de klacht zelden verergeren of schade veroorzaken. Het kan verlichting geven aan de structuren die pijn produceren maar kan ook de emotionele pijn te verlichten die geassocieerd is met onaangename gebeurtenissen of trauma's uit het verleden. De pijnlijke herinneringen en emoties lijken vaak langdurig opgeslagen in het lichaam te zijn. Dit gebeurt op een onbewust niveau, het lichaam (de myofasciale structuren in het bijzonder) slaat de pijnlijke gebeurtenissen als het ware in de weefsels op. Wanneer nu de myofasciale blokkades worden opgelost, bevrijdt dat het behandelde weefsel. De daarin opgeslagen pijnlijke herinneringen vervagen waardoor er een nieuw gevoel van rust en balans terugkeerd.
Myofascial release is niet bedoeld om belangrijke medisch ingrepen of behandelingen te vervangen. Het fungeert als een belangrijke extra hulpmiddel bij pijn, het herstel van het bewegings apparaat en het functioneren van het lichaam. In onze praktijk hebben wij ook ervaring in het behandelen van neurologische problemen met Myofascial Release. Denk hierbij aan de gevolgen van een herseninfarct of een aandoening als bv. dystonie.

Wat is Fascie?

Theorie en functie.

Fascie is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren.
Fascie is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten en dat is ook de reden dat het zo’n belangrijke rol speelt. Er zijn meerdere lagen fascia maar voor Myofascial release zijn alleen de oppervlakkige lagen van belang.
De onderhuidse fascie, welke als functie het vasthouden van lichaamsvet en water heeft en die de beweging van de huid over de dieper gelegen weefsels toelaten.
De dieper gelegen fascie, welke de spieren omvat en beweging van spieren mogelijk maakt. De belangrijkste eigenschappen van dit bindweefsel zijn, dat het vorm geeft aan de spieren en de beweeglijkheid van spieren en huid t.o.v. elkaar mogelijk maakt, zodat deze gemakkelijk langs elkaar kunnen glijden. Het bindweefsel dat om en door de spieren loopt is een blauwachtig-wit vlies, de zg. “myofascie”. Deze oppervlakkige fascie kan bewegingsbeperkingen veroorzaken.
Zo’n beperking in een fascie wordt een “restrictie” genoemd. Restricties ontstaan o.a. door fysieke oorzaken (b.v. trauma, verkeerde belasting, operaties e.d.) of door chemische oorzaken (b.v. voedingsstoornissen, hormonale invloeden e.d.). Ook onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel.
Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascie vormt als het ware een harnas om de spier waardoor deze niet meer vrij kan bewegen.
Ook ontstaan, door trauma of ontstekingen, verklevingen, waardoor de fascielagen niet meer langs elkaar glijden. Op het omliggende weefsel wordt dan een grote trekkracht uitgeoefend die zelfs zo sterk kan worden dat de patiënt zich niet meer kan ontspannen.
Restricties van de fascie kunnen pijnlijk zijn en veel stijfheidklachten geven. Deze restricties zijn zeer goed te behandelen met myofascial release therapie. Het is een geweldig effectieve therapie en na afloop hebben de meeste mensen een sterk gevoel van vrijheid.


Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken?


Lees de ervaringen van onze klantenKijk ook op onze video pagina voor meer informatie